Het project CTER staat voor Contraterrorisme: het tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme.
Blijvende, lokale expertise op het gebied van polarisatie, radicalisering, extremisme en terrorisme vergt een grote investering. Daarom is het van belang om de krachten te bundelen en deze (lokale) expertise ook op regionaal niveau - uiteraard in nauwe afstemming met de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en andere (landelijke) partners - te organiseren, te borgen en weer lokaal beschikbaar te stellen. Daarnaast is de rol van de politie en het Openbaar Ministerie als regionaal georganiseerde partijen dusdanig groot dat een eenduidige integrale aanpak op het niveau van de eenheid wenselijk is.
De aanpak is breed: van primaire preventie, tot vroegsignalering, een integrale aanpak van casuïstiek en repressie.
Het project is gericht op
We pakken dit aan in deze deelprojecten:
Er is een toename zichtbaar van burgers die online stevige uitingen doen die in toenemende mate als polariserend en radicaal zijn te typeren en waarbij anti-overheidssentimenten op bepaalde thema’s de boventoon voeren. Vanuit dit deelproject wordt een visie ontwikkeld op het vraagstuk maatschappelijke ‘ondermijning’: wanneer is nog sprake van gezonde polarisatie in een open democratie en waar ligt de grens? Wanneer worden (online) uitingen en/of gedrag problematisch?(Mede) op basis van de visie wordt vervolgens een handelingskader opgemaakt, met daarin concrete interventies voor het verbeteren van de lokale (preventieve) aanpak en maatschappelijke weerbaarheid. Daarnaast ondersteunt het project bij en adviseert het over het versterken van de gemeentelijke regie ten behoeve van een lokale signalering en een effectieve, integrale aanpak CTER. Essentieel domein is het lokaal investeren in een netwerk van zorg- en veiligheidsprofessionals (intern) én een netwerk van sleutelfiguren (extern) binnen de verschillende gemeenschappen. Die lokale verbindingen zijn rand-voorwaardelijk bij het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid tegen polarisatie en radicalisering.
Dit deelproject betreft een verkenning van behoeften en mogelijkheden in het online domein CTER. De samenwerkende partners hebben op het web een signalerende functie. Radicale uitingen of maatschappelijke ordeverstoringen op het web creëren onrust in de publieke ruimten en vice versa. Dit deelproject is erop gericht om (1) middels een living lab beter (eerder en meer) online zicht te krijgen op (problematische) polarisatie/CTER en (2) een handelingsperspectief te bieden aan gemeenten. In 2021 wordt met Noord-Hollandse casuïstiek aan de slag gegaan en waar mogelijk in samenwerking met project Cyber geëxperimenteerd met nieuwe interventies om de bestuurlijke gereedschapskist verder te kunnen uitwerken. De (verkennende) activiteiten leveren input om een basis te leggen voor de benodigde integrale samenwerking, de organisatie en het concept ‘integrale websense’ op het thema CTER in de toekomst.
In 2021 worden het integrale, persoonsgerichte werkproces, het Integraal Informatie Overleg (i20) en het Individueel Integraal Casus Overleg (ICO), geëvalueerd en (waar wenselijk) verbeterd en meer eenduidig gemaakt (bijvoorbeeld qua inzet en niveau). Tevens wordt geïnvesteerd op een nauwere samenwerking met GGD- en GGZ-instellingen. De afgelopen jaren is namelijk in veel casuïstiek overlap geconstateerd tussen CTER-casuïstiek en casuïstiek inzake personen met verward gedrag. Naast het doorontwikkelen van de persoonsgerichte aanpak, wordt een doelgroep- en fenomeengerichte aanpak georganiseerd. Een platform waarbinnen landelijke, regionale en lokale fenomenen en trends worden gesignaleerd, geduid en zo nodig (lokaal) geadresseerd. Ook kan een dergelijk platform expertise opbouwen en (op verzoek) komen tot specifieke duiding en advies. Kortom, in 2021 wordt ingezet op evaluatie en het borgen van de behaalde resultaten, doorontwikkeling waar nodig en doorlopende deskundigheidsbevordering. In dit deelproject zal zo mogelijk samen opgetrokken worden met het project Zorg & Veiligheid.