De integrale aanpak van ondermijning wordt de komende jaren verder geïntensiveerd. Alle partners spelen daarin een rol. Aan de RIEC’s en het LIEC de taak om de partners hierbij te ondersteunen. Hieronder lees je hoe we dat doen.
Het RIEC Noord-Holland werkt nauw samen met de andere RIEC’s en het LIEC en beschikt daardoor over een breed scala aan producten en diensten. Dit aanbod stemmen we af op de lokale ondermijningsproblematiek en de behoeften van onze partners.
Over RIEC Noord-HollandKlik op de pijlers voor een uitleg
De RIEC-LIEC Ondermijningsacademie biedt basistrainingen en masterclasses voor medewerkers van partnerorganisaties (met name gemeenten), gericht op bewustwording en expertise. Daarnaast verricht het RIEC-LIEC onderzoek op verschillende niveaus, van fundamenteel onderzoek tot onderzoek op casusniveau. De RIEC’s en het LIEC werken hierbij nauw samen. Goed onderzoek maakt een doelgerichte aanpak mogelijk.
Om ondermijnende criminaliteit effectief aan te kunnen pakken is een compleet en actueel beeld van het probleem onontbeerlijk. Onze integrale analyses geven zicht op de problematiek, trends en fenomenen. Op basis van deze analyses kunnen we gericht optreden en proactief en preventief te werk gaan als één overheid.
Het RIEC-LIEC helpt partners om de zwakke plekken in hun organisatie en beleid te identificeren en te versterken, zodat op strategisch, tactisch én operationeel niveau de weerbaarheid van deze organisaties blijvend wordt vergroot.
De tien RIEC’s en het LIEC werken nauw samen met elkaar en met de overheidspartners om de kennis en expertise op het gebied van ondermijnende criminaliteit te verbreden en verdiepen. Maar het stopt niet bij de overheid. Ook maatschappelijke allianties bieden veel mogelijkheden bij de aanpak van ondermijning. Door het probleem als uitgangspunt te nemen, kun je samen concrete maatregelen nemen.
Om de slagkracht van de overheid te vergroten is niet alleen kennis en expertise nodig, maar ook capaciteit. Het RIEC-LIEC kan zorgen voor projectleiders en analisten om de aanpak van partners te ondersteunen of kan partners helpen bij het vinden van goede externe krachten. Het RIEC-LIEC ondersteunt bovendien door het coördineren, regisseren, begeleiden, aanjagen en monitoren van casuïstiek en projecten. Dit maakt de cirkel van samenwerking rond.
De partners van het RIEC mogen alleen vertrouwelijke gegevens uitwisselen bij concrete signalen van ondermijnende criminaliteit. Soms zijn er duidelijke aanwijzingen dat hiervan sprake is, maar ontbreekt het aan concrete signalen. In zo'n geval kan de stuurgroep Aanpak Ondermijning een handhavingsknelpunt vaststellen.
Op basis van een handhavingsknelpunt kan het RIEC Noord-Holland met de partners gegevens uitwisselen, zonder dat er een concreet signaal is ontvangen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De informatie-uitwisseling over deze knelpunten moet bijdragen aan het inzicht in de waargenomen problematiek, om zo te kunnen vaststellen of er sprake is van ondermijnende activiteiten en passende maatregelen te kunnen nemen. Hiermee zijn de handhavingsknelpunten van groot belang voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit in de regio Noord-Holland.
Een handhavingsknelpunt kan betrekking hebben op personen, een geografisch gebied of een branche.